Artikuj Mjekësor - Shkrime për Publikun

Ekografia për zbulimin e formacioneve të gjirit
Nga: Dr. Erton Karafili

Qëllimi i punimit është demostrimi i sonografisë, si një modalitet me vlerë në praktikën mjekësore, për zbulimin dhe interpretimi e formacioneve të gjirit. Materiali dhe metoda. Gjatë periudhës 5 vjeçare 2002-2007, krahas ekzaminimit ekografik abdominal ose pelvik të grave, spontanisht kemi ekzaminuar 2320 gra, të cilat nuk kanë patur ankesa për gjirin dhe në 310 të tjera, që kanë patur shqetësime të gjirit ... lexoje të plotë >>

Disa pyetje të nënave për fëmijët
Nga: Dr. Polikron Çelo

Pse disa fëmijë kanë erë të rëndë nga goja?
Shkaqet më të zakonshmet lidhen me hapësirën e gojës dhe tretjen e vështirë. Higjenën e gojës - përbën shkakun më të zakonshëm. Ushqimet e mbetura midis dhëmbëvë, (sidomos sheqernat), fermentohen duke dhënë erë të rëndë. Nëse lahet goja, aroma ndryshon ... lexoje të plotë >>

Kryptorkidizimi tek Fëmijët
Nga: Dr. Erton Karafili

Qesja ku qëndrojnë dy kokrat genitale mashkullore quhet skrotum. Skrotumi përmban dy testikujt, dy epididimis, dy vazat deferente dhe dy cordat spermatike. Muret skrotale janë një strukturë ekogjene me shumë shtresa. Trashësia normale është më pak se 5 mm. Qesja skrotale ndahet në dy pjesë nga një perde membranoze mediane ... lexoje të plotë >>

Kolla e fëmijëve
Nga: Dr. Polikron Çelo

Kolla përbën një mekanizëm mbrojtës natyral, për lirimin e rrugët e frymëmarrjes nga ngacmime të ndryshme; të thjeshta (tymra, gazra, pluhura etj) ose problematike (infeksione, trupa të huaj etj). Dallojmë atë që quhet “kollë e njomë” dhe “kollë të thatë” ... lexoje të plotë >>

Aneurizma e Aortës Abdominale
Nga: Dr. Erton Karafili

Aneurizma e Aortës Abdominale është fryrja, zgjerimi dhe dobësimi i murit të aortës në një segment të caktuar të saj, që prek kryesisht meshkujt mbi 50 vjeç. Shkaqet janë aterosklerotike, infeksioze (sifilitike, reumatizmale, mikotike, etj) traumatike, degjenerative (arteriti i Takayasu) ... lexoje të plotë >>

Mjeku i fëmijëve ju përgjigjet
Nga: Dr. Polikron Çelo

Pse fëmijët qajnë qysh kur lindin?
Qajnë se këtë e kanë të vetëmen mënyrë komunikimi me të tjerët. Qajnë sapo lindin se nuk ndihen si në mjedisin e ngrohtë të barkut nënës, kur kanë uri, ftohtë, vapë dhimbje apo dicka tjetër. Është një gjuhë e vështirë për tu kuptuar, po nuk do të kalojnë shumë ditë dhe ajo që "do ta deshifrojë", e para. ... lexoje të plotë >>

Lezionet malinje të Gjirit
Nga: Dr. Erton Karafili

Tumoret e gjirit ndahen në tre grupe: neoplazma epiteliale, neoplazma mesenki-male dhe metastazat. Malinjiteti epitelial manifestohet në format; carcinoma insitu dhe carcinoma invazive. Sarkoma primare dhe tumoret e tjera malinje të gjirit janë mjaft të rralla. Carcinoma invazive e gjirit është një nga tumoret malinje më frekuente të femrave ... lexoje të plotë >>

Ekografia e Uretres dhe e Penisit
Nga: Dr. Erton Karafili

Sonouretrografia vlersohet si një modalitet diagnostik i thjeshtë dhe praktik për studimin e anatomise dhe patologjive të uretrës anteriore ose pars cavernoza. Megjithatë, kjo nuk zëvendëson cystouretro-grafinë me kontrast por shërben si ekzaminim kompetitiv dhe krahasues me të ... lexoje të plotë >>

Norma dhe Patologjia Testikulare e meshkujve Shqiptarë
Nga: Dr. Erton Karafili

Ekografia (Ultrasound) është një mjet “par excellente” dhe teknika më e preferuar për studimin e skrotumit dhe të përmbajtjes së tij. Por, për këtë, kërkohen 4 faktorë të rëndësishëm: 1. aparaturati me rezolucion të lartë, 2. color & spektral Doppler, 3. sonda lineare 7.5-10 MHz, 4. mjeku specialist me përvojë të mirë. Në dekadën e fundit ekografia real time me ose ... lexoje të plotë >>

Sonohysterografia
Nga: Dr. Erton Karafili

Sonohysterografia (SHG) është një teknikë e njohur në praktikën e gjinekologjisë. Në vitin 1987, Deichert dhe bp. përshkruan vlerën e infuzionit intrauterin të solucionit fiziologjik. Mitri, një tjetër autor përdori për këtë qëllim kateterin 8 French-folei dhe tregoi epërsinë e SHG (sonohysterografia) ndaj HSG (hysterosalpingografi), për vlersimin e kavitetit uterin ... lexoje të plotë >>

Penisi dhe uretra
Nga: Dr. Erton Karafili

Uretra është një strukturë tubulare që konvejon urinën nga vezika deri në apeks penis. Në meshkujt maturë uretra përbëhet nga tre segmente: segmenti prostatik që është 2.5 cm, segmenti i dytë i quajtur membranoz që është 1.2 cm dhe segmenti i tretë i quajtur spongioz ose kavernoz që është rreth 15 cm i shtrirë brenda penisit deri në meatus uretral penis... lexoje të plotë >>

Sherbime dhe Konsulta

Në Kliniken "Erton" do të gjeni sherbim, cilësi dhe mbi të gjitha eksperiencë shumë vjeçare e cila ju ofron siguri në të gjitha sherbimet që ne ofrojmë.

Adresa